Alle rettigheder til denne hjemmeside tilhører Kennel Canidan - 2012

Cavalieren med mine egne ord
- en lille hund, men stadig en ”rigtig” hund

Cavalieren er en alsidig hund med et blidt temperament. I mine øjne er det den perfekte hund til rigtig mange mennesker, da den kan udfylde et hav af forskellige roller, det være sig

- skødehund for gamle fru Jensen
- bedste ven for lille Lise på 5 år
- agilityhund for den unge dreng
- partner for dog dancing-entusiasten til stævner i den store verden
- familiens samlingspunkt
- farmands jagtkammerat
- konkurrent til border collien til lydighedskonkurrencer


… the sky is the limit !!


Cavalieren var i sin tid en lille jagthund, lavet til at rejse fugle og småvildt, så jægeren kunne skyde det, og cavalieren kunne derefter hente byttet. Fortiden og arven fornægter sig ikke og de fleste cavaliere har den dag i dag stadig jagt i sig i større eller mindre grad. Man skal dog ikke være bange for, at man anskaffer sig en vild hund, der jager i tide og utide og aldrig kan gå løs. I sin gamle funktion som jagthund, skulle cavalieren arbejde ”under bøssen”, dvs. tæt på jægeren, så vildtet ikke var for langt væk til at blive skudt. Derfor holder cavalieren sig af natur tæt på sit menneske, når man går tur og kan sagtens gå løs.

På grund af sin gamle funktion som jagthund, er cavalieren en meget behagesyg lille hund – hvis du er glad, er den glad! Jeg siger gerne, at cavalieren er den perfekte soldat – den gør stort set, hvad der bliver sagt og finder ikke på ret meget selv ;o) Dette letter træningen utrolig meget, men sætter også begrænsninger. Det er for eksempel ikke den lettest hund at træne med klikker, da denne træningsform kræver en opfindsom hund, der tilbyder en masse forskellige ting. Dermed ikke sagt, at en cavalier ikke kan klikkertrænes – det er bare nemmere med nogle af de andre racer.

Når alt dette om den nemme lille spaniel så er sagt, skal jeg tilføje, at den selvfølgelig stadig skal opdrages og trænes!


Pelsplejen på en cavalier er ikke overvældende, men det skal gøres. De fleste hunde kan nøjes med en gennembørstning 1 gang om ugen, men der er naturligvis forskel fra hund til hund. Man skal ved børstning være særligt opmærksom på problemområderne, som kan være bag ørerne, mellem forbenene og i ”bukserne”. Særligt ved skiftet fra hvalpepels til voksenpels og i de efterfølgende fældnings-perioder, skal man være opmærksom på knuder.

Jeg vasker mine hunde cirka en gang om måneden. Dette er selvfølgelig valgfrit, men jeg synes en cavalier skal være hyggelig og kæle-indbydende og det er den mest, når den er ren. Man skal bruge en god hundeshampoo og huske at tørre hunden godt efterfølgende – gerne med en føntørre.


Cavalieren skal ikke hverken klippes eller trimmes, men man kan dog med fordel klippe hårene under poterne, så den ikke så let glider på glatte gulve og ikke slæber heeeelt så meget sand med ind i stuen.

Det var lige – meget kortfattet – mine egne ord om cavalieren. Hvis du har spørgsmål eller ønsker at vide mere, er du mere end velkommen til, at kontakte mig!

Maj-Britt