Alle rettigheder til denne hjemmeside tilhører Kennel Canidan - 2012

Arvelige sygdomme

Alle hunde kan blive syge – racehund eller gadekryds, stambog eller ingen stambog. Hos nogle racer ved man, at nogle arvelige sygdomme forekommer oftere end andre.

De nedenfor anførte sygdomme og undersøgelser er dem, jeg anser for, at være relevante for cavalieren. Jeg håber på, at skabe et overblik over sygdommene i vores race. Selv om vi som opdrættere ikke er orakler og ikke kan se ind i fremtiden, kan vi alligevel prøve, at give vore hvalpe de bedste muligheder for et langt og sundt liv ved at bruge sunde forældredyr i avlen – lad os arbejde sammen!!


Mitralklap insufficiens (MVD)

Dette er en utæthed i hjertet mellem venstre forkammer og venstre hjertekammer. Ved hvert hjerteslag pumpes blodet fra lungerne gennem højre hjertehalvdel og videre gennem venstre forkammer og venstre hjertekammer. Så skal mitralklappen lukke af mellem forkammer og hjertekammer, så hjertet kan pumpe blodet videre fra hjertekammeret og ud i kroppen.
Når der er MVD kan klapperne ikke længere lukke fuldstændigt og noget af blodet kan løbe tilbage til forkammeret og kommer derfor ikke med videre ud i kroppen.

Den mest almindelige form for utæthed af mitralklapperne er endokardiose, hvor kanterne af mitralklappernebliver fortykkede og derfor afkortes lidt og ikke kan lukke helt af. En anden ting er, at kordae tendinae, der er ansvarlig for at åbne og lukke mitralklapperne, degenererer.

MVD er den mest almindelige hejrtesygdom hos hunde af alle racer. Forekomsten øges med alderen, ca. 10% af alle 5-8 årige hunde, ca. 25% af alle 9-12 årige hunde og ca. 35% af alle hunde over 13 år er afficerede. Hos cavalieren starter sygdommen tidligere i hundens liv. Studier viser desuden, at når først en cavalier er afficeret, udvikler sygdommen sig markant hurtigere end hos andre racer. Cavalierklubben i Danmark har i mange år arbejdet for, at bekæmpe denne sygdom. Det ser ud til, at vi har succes, men der er stadig lang vej endnu og vi må fortsætte med at arbejde for, at reducere forekomsten af MVD i racen.

Avlsrestriktion/-anbefaling: Alle hunde, der indgår i avl skal hjertelyttes og –skannes ved 1½ og 4 år og hannerne igen ved 6 år.


Patella luksation (PL)

Knæskallen (lat: patella) ligger normalt i en kløft midt i den nederste del af lårbenet, i knæleddet. Ved PL glider knæskallen ud af kløften og når den kommer over ledbrusken på kløftens rander, slides denne brusk og der kan komme smerte, gigtforandringer og halthed. Afficerede hunde halter ofte på en ganske særlig måde, hvor det kan se ud som om hunden hopper gadedrenge-hop. Når knæskallen glider tilbage igen, bruges benet oftest normalt.
Lidelsen forekommer hos de fleste af de små hunderacer.

Avlsrestriktion/-anbefaling: Der er ingen restriktioner, men det anbefales, at hunde tjekkes for PL før avl og gerne flere gange i hundens liv. Alle mine avlsdyr er testede.

Syringomyeli (SM)
Denne sygdom er ikke nogen ny sygdom, men den er i nyere tid ofte diskuteret på grund af nye videnskabelige fund. Førhen blev sygdommen ofte beskrevet som tics eller anfald, men nu ved vi, at SM (ofte i kombination med chiari-lignende malformation), er væskefyldte huller i rygmarven, der kommer af et forkert tryk på cerebrospinalvæsken. Afficerede hunde viser sommetider en over-følsomhed i nakkeregionen og en typisk kradsen i skulder/øre-området, oftest på den ene side og uden at man finder øreproblemer, der kan forklare kløen. Problemet med at stille diagnosen er, at sygdommen kan give sig udslag på mange forskellige måder – de strækker sig fra den beskrevde kradsen til uspecifik halthed til en krummet holdning. Oprindelse og arvelighed er stadig ikke helt klarlagt, men det skønnes, at omkring 3-5% af alle cavaliere udvikler ymptomer i større eller mindre grad i løbet af deres liv.

Avlsrestriktion/-anbefaling: En MR-scanning kan give en idé om, om en hund er ramt af sygdommen. I Danmark har vi ikke mulighed for, at få scannet tilsyneladende raske dyr, så blandt andet derfor er der ingen restriktioner på området. Det anbefales dog, at man ikke bruger dyr, der mistænkes for sygdommen i avl.


Øjensygdomme

I modsætning til de tre ovenstående sygdomme spiller øjensygdomme (særligt retinal dysplasi og katarakt) en mindre rolle i cavalieren. Selv om der ikke er krav om at øjelyse i min race, har jeg alligevel valgt at få alle mine avlshunde undersøgt. Med denne lette undersøgelse, kan man danne sig et indtryk af, hvilke problemer der måske måtte være/opstå i mine linjer. Resultaterne af undersøgelsen sendes direkte af den undersøgende dyrlæge til DKK og resultaterne kan til enhver tid ses på Hundeweb. Det er kun specialuddannede dyrlæger, der kan øjenlyse.

Avlsrestriktion/-anbefaling: Der er ingen restriktioner, men jeg øjenlyser mine hunde på frivillig basis.


Episodic Falling Syndrome (EFS)

Dette er heller ikke en ny sygdom, selv om den de seneste år har været på manges læber. Sygdommen har været kendt som ”Skotte-krampe” og har nok også været fejldiagnosticeret som epilepsi. Ved EFS har hunden anfald af varierende intensitet, men er vågen hele tiden (i modsætning til et epileptisk anfald). I nogle tilfælde er det eneste tegn på sygdom en stiv gang. Nogle hunde har voldsomme og hyppige anfald og andre har kun få milde anfald i løbet af livet.

Sygdommen nedarves autosomalt recessivt – dette betyder, at en hund skal have to afficerede gener, for at få symptomer. Hunde, der kun har ét afficeret gen (bærere) kan bruges i avl uden risiko, hvis de parres med en hund, der ikke har nogen syge gener.
EFS ses oftest hos helfarvede cavaliere.

Avlsrestriktion/-anbefaling: I Danmark skal alle hunde, der bruges I avl have en kendt DNA status m.h.t. EFS. Hunde med to afficerede gener må ikke bruges i avl og hunde med et enkelt afficeret gen (bærere) må kun bruges sammen med hunde, der er helt fri for EFS.


Curly Coat/Dry Eye Syndrome (CCS)
Sygdommen se oftest allerede hos de nyfødte/meget unge hvalp. Hvalpen vil have en sær bølget pels og hovedformen vil være unormal. Disse hunde har en fejl i deres bindevæv, der giver skællet og krakelere hud og tørre øjne. Sygdommen er meget smertefuld og hvalpe med sygdommen bør aflives med det samme.
Arvegangen er som ved EFS - autosomal recessiv. CCS ses oftest hos partycolours.

Avlsrestriktion/-anbefaling: I Danmark skal alle hunde, der bruges I avl have en kendt DNA status m.h.t. CCS. Hunde med to afficerede gener må ikke bruges i avl og hunde med et enkelt afficeret gen (bærere) må kun bruges sammen med hunde, der er helt fri for CCS.

 

Hvis du har spørgsmål til ovenstående, er du meget velkommen til, at kontakte mig!

Meget af informationen om de forskellige sygdomme, er hentet på Tanja Schumann’s hjemmeside. TAK TANJA!
Tanja er opdrætter og dyrlæge i Tyskland (http://www.cavalier-freunde.de/)